Atracţii turistice

PENSIUNI
Hanul Sfantu Gheorghe se afla la o distanţă de 12 km de Alba Iulia, în localitatea Ighiu, străveche aşezare cu moşteniri a vechilor civilizatii coloniste săseşti şi maghiare. În una dintre aceste case vechi boieresti functionează acum hanul, a cărui faimă a trecut demult granitele ţării datorita clientelei internaţionale care a dus cu ea amintirea sejurului petrecut aici.

Pensiunea Sunflower Inn este situată la poalele Munţilor Trascăului, pe platoul Târnavelor, nu departe de lacul natural Iezer, şi a fost construită în 1824, dar reamenajată ultramodern şi mărită în 2004, păstrând totuşi arhitectura originală a secolului XIX.

Conacul Boiresc Teleky este locul în care cultura se îmbina cu traditiile, istoria şi geografia pentru a crea un ambient placut şi linistitor. Amenajat pe baza oferită cu generozitate de trecutul istoric conacul oferă mai mult decât un loc plăcut ochiului şi turistului, contopind fericit spaţiile cu serviciile

Complexul Turistic Terra Mythica se afla pe traseul turistic "Drumul vinului", mai exact la poalele munţilor Trascău, la 10 km distanţa de orasul Alba Iulia. Zona va intampina nu doar cu peisaje deosebite, ci şi cu vestigii istorice pe care le puteţi descoperi cu placere în timpul drumeţiilor făcute în împrejurimi.
 

MUZEE
Muzeul Etnografic,Șard-patronat de Consiliul Local al comunei Ighiu
Muzeul Etnografic şi Religios,Bucerda Vinoasa-patronat de Parohia Ortodoxă Bucerda Vinoasa

 

MONUMENTE ISTORICE
Castelul Eszterhazi, Șard
Ansamblul bisericii reformate fortificate Ighiu (1781-1783)
Biserica ortodoxă "Cuvioasa Paraschiva ", Ighiu (1724)
Biserica ortodoxă " Cuvioasa Paraschiva ", Ighel (sec XVIII)

 

REZERVAȚII NATURALE
Rezervația naturală „Iezerul Ighielului" - se întinde pe o suprafață de aproximativ 7 ha. Este o rezervație naturală cu caracter complex - floristică, geomorfologică, geologică și peisagistică. Relieful este unul accidentat și cuprinde o parte a brâului de calcare ce inconjoară Munții Trascăului. Rezervația include lacul Iezerul Ighielului, care este un lac eutrof, cu o lungimede 450 m și o lățime de aproximativ 150 - 200 m și o suprafață de 5,26 ha.O importanță deosebită pentru rezervație o reprezintă floarea de colț (Leontopodinum alpinum), întalnită pe un versant însorit, pe brane și stanci golașe.


Rezervația naturală „Piatra Grohotișului" - are o suprafață de aproape 8 ha supusă protecției. Această rezervație naturală include porțiuni din cele două comune învecinate - Ighiu si Metes. Și această rezervație de interes național are o valoare complexă - geologică, geomorfologică, floristică și peisagistică


Rezervația „Piatra Poienii" - este o rezervație complexă, de interes județean, declarată în anul 1995. În zona respectivă este supusă protecției o klippa calcaroasă care domină peisajul de bazinet al satului Ighiel, fiind așezată în nord-estul localității, având o largă perspectivă spre Ighiu și Șard.


Lacul Iezer-situat sub creştele Trascăului,acesta este situat la o altitudine de 925 metri. Lacul Iezer este cea mai mare dezvoltare pe calcare din România şi face parte din platoul calcaros Ciumerna, fiind amplasat la confluienţa unui manunchi de torenţi: Ciumerna, Striglau şi valea Albii, activi numai la topirea zăpezilor şi la ploi.

 

CRAMA ŢELNA - un popas pe Drumul Vinului
Decorul sublim al acestui ansamblu oferă turistului plăcerea unei calatorii chiar și imaginare prin secole de mult apuse, și, mai ales șansa degustării unor sortimente de vinuri cu adevărat delicate.
Soiurile de vița de vie cultivate la Ferma din Telna a "Fares" Orastie sunt:
  ♦ Feteasca Alba și Muscat Ottonel. Suprafața cultivată este de 43 ha.
  ♦ Feteasca Alba - este un soi vechi românesc, prezent de foarte mult timp în cultură și bine adaptat condițiilor de climă din Podgoria Alba Iulia.
  ♦ Muscat Ottonel - are origine franceză și stă la baza unor vinuri aromate. Cele mai fine arome de Muscat Ottonel se obțin în zona Albei.